Stara cerkev

1

Cerkev v Dražgošah je prvič omenjena leta 1535, nekdanja cerkev Sv. Lucije pa je nastala med leti 1642 in 1647, nad vasjo »Pri Cerkvi«. Stara cerkev je bila opremljena s štirimi »zlatimi« oltarji, ki sodijo v sam vrh rezbarske umetnosti. Med drugo svetovno vojno so bile Dražgoše porušene in tudi od cerkve je ostalo kup kamenja. K sreči je Muzejsko društvo iz Škofje Loke dalo pred rušenjem cerkve oltarje prepeljati v Škofjo Loko. Danes delno ohranjeni oltarji stojijo v kapeli loškega gradu. Od notranje opreme so ostale še orgle, ki še danes služijo svojemu namenu v cerkvi v Železnikih. Poleg cerkve je bilo takrat tudi pokopališče, župnišče, mežnarija, ena kmetija, kasneje pa še šola in prosvetni dom. Razvaline stare cerkve so bile nekaj časa nedotaknjene. Leta 1992 pa je tedanji župnik Maksimiljan Ocepek podal pobudo, da bi se uredil pomnik v spomin na staro cerkev. Po grobem čiščenju se je pokazalo,da je tlak po cerkvi ostal ohranjen skoraj v celoti, od zidovja pa je ostalo zelo malo sledi. Ostanki zidu so se obnovili in na novo pozidali do višine enega metra. Na delno ohranjene podstavke dveh stranskih oltarjev so se položile stare kamnite plošče. Ker je bil glavni oltar v celoti porušen, se je na novo pozidal podstavek oltarja, na vrh pa se je položila betonska oltarna plošča. Leta 1993 se je nad zidovi, kjer je bila zakristija in stal zvonik naredila streha, pokrita s škriljem, pod njo pa so shranjeni ostanki iz stare cerkve. Na razvalinah stare cerkve je nastal spominski park, nekajkrat na leto pa je na obnovljenem prostoru ob lepem vremenu tudi sveta maša. V letu 2004 je bil postavljen na tem mestu kozolec s kratkim opisom dogajanja okrog cerkve, tlorisom in slikami stare cerkve.

Ostanki tovorne žičnice

Sprva so les iz Jelovice spravljali s konji in s samotežnimi sanmi. Na začetku prejšnjega stoletja so zgradili prvo žičnico, ki je bila dolga 1600m in je imela samo nakladalno in razkladalno postajo, kasneje pa so jo posodobili z vmesno postajo. Tovor so navezovali na vozičke, na katere so naložili približno 1m3 hlodovine. Žičnica je močno pocenila prevoz lesa v dolino. Leta 1954 so jo odstranili, nadomestila pa jo je gozdna cesta. Danes so vidni le še ostanki betonskih podstavkov.

Cerkev svete Lucije

3

Po drugi svetovni vojni so vaščani najprej postavili leseno barako, zraven postavili zvonik in vanj obesili zvonova, rešena iz stare cerkve. Ker je bila baraka lesena, jo je zob časa pričel razjedati. Leta 1959 je v vas prišel nov župnik Maksimiljan Ocepek. Z vaščani se je pričel pogovarjati o gradnji nove cerkve. Najprej se je določila lokacija, kje naj bi nova cerkev stala. Odločili so se, da je najprimernejši in najdostopnejši prostor, kjer je stala lesena baraka (cerkev). Ker je bila takratna oblast naperjena proti cerkvi, so leta 1963 s težavo končno dobili lokacijsko dovoljenje, med tem pa že izbrali arhitekta ing. Toneta Bitenca. Temeljni kamen je bil blagoslovljen 18.10.1964. Leta 1965 je bila cerkev pokrita, poleg nje pa je stal nov zvonik, ki je že služil svojemu namenu. Zunanji videz cerkve je sodoben, hkrati pa je sama podoba cerkve podobna stari ljudski in cerkveni umetnosti. Notranji izgled cerkve je bil prepuščen slikarju Stanetu Kregarju, ki je notranjščino poslikal z umetniškimi freskami. Da je cerkev posvečena sv. Luciji, je poudarjeno tako, da podoba te svetnice izstopa iz freske.

2

Cerkev je bila posvečena na binkoštno nedeljo, 2. junija 1968.

Spomenik in dražgoška bitka

Ena najhujših vojnih grozot na slovenskem se je odvijala v Dražgošah v začetku leta 1942. Na Silvestrovo leta 1941 je v vas prišel in se tu tudi nastanil Cankarjev bataljon. Okupator se je hudo maščeval vaščanom, ker so ponudili pomoč partizanom. 9 januarja so nemški vojaki napadli partizane v vasi. Streljanje se je nadaljevalo še 10. in 11. januarja, ko so se partizani umaknili na Jelovico. Vaščani so nato doživeli najgrozovitejši dan v svojem življenju. Nemci so pobili 41 domačinov, hiše in gospodarska poslopja požgali, ravno tako šolo in cerkev. Nekaj vaščanov je pobegnilo na Jelovico, ostale pa so Nemci odpeljali v zapor v Šentvid. Od tam so jih kmalu odpustili, nastaniti pa so se morali pri znancih ali sorodnikih. Vendar okupatorju še ni bilo dovolj maščevanja, zato se je februarja 1942 vrnil na pogorišče in vas zminiral do tal. V spomin na dražgoško bitko je bil 22. julija 1976 narejen spomenik na mestu, ki ga je videti daleč iz doline, hkrati pa je z njega čudovit razgled. Arhitektonsko lupino je zasnoval ing. arh. Boris Kobe. V spodnjem delu spomenika je prostor s spominsko ploščo in z reliefi okrašeno bronasto kostnico (akademski kipar Stojan Batič) s posmrtnimi ostanki dražgoških žrtev. Takoj pod cesto pri sestopu do spomenika je na površini 16m2 v polkrogu narejen mozaik s prizori dražgoške bitke in bitke na Mošenjski planini (akademski slikar Ive Šubic), kamor se je Cankarjev bataljon umaknil.

Dražgoški kruhek

DSC_8462

Narodopisna znamenitost so umetelno izdelani dražgoški kruhki iz medenega testa, ročno, unikatno okrašeni z narodnimi ornamenti. Izdelovanje dražgoških kruhkov sega več kot 200 let nazaj. Zakališnikovemu Janezu, kmetu in čebelarju je ostajal med. Pa se je domislil, da bi hči kruh zamesila s segretim cvetličnim medom namesto z vodo. Hlebčki pečeni v krušni peči so bili lepe rjave barve in dobrega okusa – rekli so mu »ta medeni kruhek«.

Kmalu se je po Selškem in tudi širši okolici izvedelo za kruhek. Branjevke so ga prodajale na loškem placu, najbolj veseli pa so bili otroci, ko jih je Miklavž obdaril s parkeljni, angelčki in seveda Miklavži. Za svete tri kralje je bila navada, da so dekleta fante obdarile s krajčki. Izdelovanje dražgoškega kruhka se je prenašalo iz roda v rod. Tudi danes je veliko povpraševanje po kruhkih. Primerni so za darila, so obstojni, se ne pokvarijo in ne lomijo. Pravi dražgoški kruhek lahko v Dražgošah še danes naročimo. Izročilo se vestno prenaša na naslednji rod, saj se ga učijo delati v enodnevni delavnici tudi v šoli, pa tudi recept ni skrivnost (na približno en kilogram moke je potrebno dodati pol litra segretega medu, mleti cimet, mlete klinčke in jelenovo sol). Za samo izdelovanje je potrebno imeti spretne roke,domišljijo in neskončno mero potrpežljivosti.

Pristni dražgoški kruhek je temne barve in oblikovan ročno.