Pot do Dražgoš

 

Vpišite vaše izhodišče:

Pokaži pot

Lahko pa tudi...

Uporabi mojo lokacijo

 

V Dražgoše lahko pridemo iz več smeri. Umeščene so v sredino trikotnika med starodavno Škofjo Loko ter turističnima biseroma Bledom in Bohinjem, natančneje med Železniki na eni strani ter Jamnikom, Kropo in Radovljico na drugi. Dostop v vas je mogoč tudi po cesti iz Bohinja čez Jelovico.

Najpogostejši dostopi z avtomobilom:

· Škofja Loka – Železniki – Dražgoše
· Kranj – Besnica – Podblica – Dražgoše
· Kropa – Jamnik – Dražgoše

 

ZA IZLETNIKE IN PLANINCE:

 • najzahtevnejša pot, iz Bohinja (ni markirana)
  Start poti je v kraju Soteska pri opuščeni železniški postaji. Krenemo po strmi stezi pod nekdanjo tovorno žičnico do vrha na Jelovico. Pridemo mimo Jezerca do Zablata, pot nadaljujemo na Rovtarico in nadaljujemo v smeri za Škofjo Loko. Na Rastovki je odcep na stari kolovoz do Dražgoš Pri Cerkvi. Hoje je za 4 ure. Ker pot ni markirana, se priporoča izkušenim izletnikom.
 • srednje zahtevna pot z Mohorja
  Start je z Mohorja (952m) po označenih stezah proti SZ. Pot je razgibana in poteka v večini skozi mešan gozd. Hoje je za približno eno uro in pol.
 • srednje zahtevna pot s Prtovča
  Iz vasi Prtovč, ki se nahaja pod Ratitovcem krenemo prek Novakovega hriba do Dražgoš Pri Cerkvi. Lahko pa gremo z Novakovega hriba navzdol v Rudensko grapo in potem navzgor do Dražgoš. Markacije povsod niso več vidne, saj izginjajo s sečnjo dreves. Hoje je za 3 do 4 ure.
 • lahka pot z Vodiške planine
  Z Vodiške planine na Jelovici gremo mimo planine Kališnik in proti jugu mimo vzletišča padalcev do najvišjih dražgoških kmetij v Jelenščah. Hoja je prijetno razgibana z malo vzponi in spusti in traja …. Markacije so dobro vidne.
 • lahka pot s Sv. Križa
  Nad vasjo Kališe, ki se nahaja na južnem pobočju hriba nad Selci je hrib Sv. Križ s cerkvijo Sv. Roka. Od tu je lep razgled po okoliških hribih in prijetna urica hoje do Dražgoš.